Aktuality

Prečo si vybrať do novostavby tepelné čerpadlo?

Pri plánovaní novostavby je jedným z najdôležitejších rozhodnutí voľba vykurovacieho systému. V posledných rokoch sa tepelné čerpadlá stávajú stále populárnejšou voľbou. Tento trend nie je náhodný, keďže tepelné čerpadlá prinášajú množstvo výhod, najmä z hľadiska úspory energie a ekologickej udržateľnosti. V tomto článku sa pozrieme na hlavné dôvody, prečo je tepelné čerpadlo ideálnym riešením pre novostavby.

1. Energetická účinnosť a úspora nákladov

Tepelné čerpadlá využívajú obnoviteľné zdroje energie, ako je vzduch, voda alebo zem, na výrobu tepla. To znamená, že na rozdiel od tradičných vykurovacích systémov, ktoré spaľujú fosílne palivá, tepelné čerpadlá potrebujú minimálne množstvo elektriny na svoju prevádzku. Vďaka tomu sú veľmi energeticky účinné a umožňujú výrazné zníženie nákladov na vykurovanie. Hoci je počiatočná investícia do tepelného čerpadla vyššia, návratnosť investície je často rýchla vďaka nižším prevádzkovým nákladom.

2. Ekologická šetrnosť

V súčasnosti čoraz viac ľudí hľadá ekologické riešenia pre svoje domácnosti. Tepelné čerpadlá produkujú oveľa menej emisií CO2 v porovnaní s tradičnými vykurovacími systémami, čím prispievajú k znižovaniu uhlíkovej stopy. Využívajú obnoviteľné zdroje energie a nevyžadujú spaľovanie fosílnych palív, čo je kľúčové pre ochranu životného prostredia.

3. Vhodné pre energeticky pasívne a nízkoenergetické domy

Novostavby sú často navrhované s ohľadom na čo najvyššiu energetickú efektívnosť. Tepelné čerpadlá sú ideálnym riešením pre nízkoenergetické domy, ktoré vyžadujú minimálne množstvo energie na vykurovanie. Navyše, v kombinácii s modernými izolačnými materiálmi a rekuperáciou vzduchu, tepelné čerpadlo dokáže udržiavať optimálnu teplotu v dome po celý rok.

4. Možnosť chladenia v lete

Jednou z veľkých výhod tepelných čerpadiel je ich multifunkčnosť. Okrem vykurovania počas zimy môžu slúžiť aj na chladenie, čo je obrovskou výhodou, najmä v oblastiach s teplejšími letnými mesiacmi. To znamená, že nemusíte investovať do samostatného systému na chladenie domu, čo znižuje celkové náklady na technické vybavenie domácnosti.

5. Podpora štátom a dotácie

Mnohé krajiny podporujú prechod na obnoviteľné zdroje energie prostredníctvom rôznych dotácií a finančných stimulov. Investícia do tepelného čerpadla je preto v mnohých prípadoch podporovaná štátom, čo môže výrazne znížiť počiatočné náklady na jeho inštaláciu. Tým sa tepelné čerpadlá stávajú ešte dostupnejšou voľbou pre širšie spektrum ľudí. Nespornou výhodou je aj to, že pre našich zákazníkov zastrešujeme celý proces získania dotácie.

6. Dlhá životnosť a minimálna údržba

Moderné tepelné čerpadlá majú dlhú životnosť, často až 20 až 25 rokov, a vyžadujú minimálnu údržbu. To znamená, že raz nainštalovaný systém bude spoľahlivo slúžiť celé desaťročia bez nutnosti častých opráv alebo výmeny. V kombinácii s kvalitnou inštaláciou a pravidelnými servisnými prehliadkami môžete očakávať dlhodobú a bezproblémovú prevádzku.

Najnovšie aktuality